Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τα μεγάλα οφέλη που μας δίνει το τρέξιμο


Βασικά το τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση και την απομάκρυνση της υπερέντασης από το νευρικό σύστημα, βοηθάει στο συντονισμό ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ηρεμίας και ερεθίσματος κατά την άσκηση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα ευεργετικά αποτελέσματα του τρεξίματος επίσης συμπεριλαμβάνεται το ότι διώχνει το στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, και αυξάνει την βασική δραστηριότητα και μεταβολισμό. Το τρέξιμο είναι το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό και είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε φάρμακο. Επίσης με το τρέξιμο δυναμώνουν οι ορμόνες της υπόφυσης που είναι οι ενδορφίνες. Αυτές κυκλοφορούν στο αίμα όταν κάνουμε φυσική δραστηριότητα που έχει ως βάση την αντοχή και τη μεγάλη διάρκεια.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες ( ενδορφίνες ) μοιάζουν στη λειτουργία όπως η μορφίνη αλλά είναι >200 φορές πιο δυνατές. Αυτός είναι ο λόγος που στο μεγάλης διάρκειας αργό τρέξιμο νιώθουμε ευφορία την οποία μπορούμε να την ονομάσουμε και ως ευφορία τρεξίματος.

Μετά από αυτό ξεκουράζεται πιο γρήγορα το νευρικό σύστημα και αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτή είναι η αιτία που πολλές φορές την ώρα που τρέχουμε ή αμέσως μετά, βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα.
Επίσης το τρέξιμο σε ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει έδειξε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενάντια στον καρκίνο. Τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι αυτοί που γράφουν για την σημασία της βιοενέργειας στην καθημερινότητα του ανθρώπου και μας δείχνουν με ποιον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την βιοενεργητική μας. Στην πράξη αυτό επιδιώκουμε όταν κάνουμε εκδρομές ώστε να έρθουμε σε επαφή με την φύση, άλλο παράδειγμα είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η διατροφή και η άσκηση σε συνδυασμό με τον διαλογισμό.

Ο καλύτερος όμως τρόπος για να πάρουμε ενέργεια και να αυξήσουμε την ενεργητική αποτελεσματικότητα μας είναι το τρέξιμο. Εκτός από αυτό, το τρέξιμο καθαρίζει τον οργανισμό από τα άχρηστα συστατικά όπως είναι οι τοξίνες, μειώνει το βάρος και βοηθάει πάρα πολύ στο να ξανανιώσει ο οργανισμός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου