Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Διαδρομες:Δελφοι-Κωρυκειο Αντρο

                                             ΔΕΛΦΟΙ
                                             ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ                                                                                                                                                                    Η διαδρομή  ξεκιναει από τους Δελφούς, τον Ομφαλό (το κέντρο) της γης όπως πίστευαν οι αρχαίοι και ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι καταληγει στο Κωρύκειο 'Αντρο ή αλλιώς Σαρανταύλι καθ’ ομοίωση των λατρευτικών πομπών της αρχαιότητας.Ο Παρνασσός, το μεγάλο αυτό βουνό της Ρούμελης πήρε το όνομά του από τον Παρνασσό γιό του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας και η ψηλότερη κορυφή του θεωρήθηκε το σημείο όπου μετά τον κατακλυσμό πάτησαν ξανά στη γη ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα. Το όνομα της κορυφής, Λιάκουρα, διασώζει τη ρίζα λυκ- που δήλωνε το φως και δινόταν σε τόπους που σχετίζονταν με θεότητες του ήλιου και με το Δία.
Πολλά σημεία του βουνού υπήρξαν τόποι λατρείας με σημαντικότερο το θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας τους Δελφούς. Το ξακουστό μαντείο ήταν σεβαστό σε όλο τον ελλαδικό χώρο επί δέκα σχεδόν αιώνες. Εδώ είχε την έδρα της η αμφικτυονία των Δελφών, ένας θεσμός που συγκέντρωνε τους αντιπροσώπους των πόλεων-κρατών της νότιας Ελλάδας.
Η διαδρομή από τους Δελφούς στο Κωρύκειο 'Αντρο είναι μια ανάβαση που άλλοτε έκαναν οι πομπές των ιερέων αφού η μεγάλη αυτή σπηλιά είναι φημισμένη από τα αρχαϊκά χρόνια. Το Κωρύκειο 'Αντρο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Παλιοβούνας, μιας πυκνοδασωμένης κορυφής του Παρνασσού και υπήρξε από την αρχαιότητα λατρευτικός χώρος του Πάνα και των νυμφών.

Σύντομη περιγραφή
Ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια κι αφού περάσουμε το σπίτι του 'Αγγελου και της Εύας Σικελιανού, ανηφορίζουμε χωρίς σημάδια σε πορεία βόρεια, κοντά στα συρματοπλέγματα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Σύντομα μπαίνουμε στο αρχαίο μονοπάτι που μας οδηγεί στον οικισμό Κροκί. Από κει συνεχίζουμε σε ρέμα μέχρι να συναντήσουμε το χωματόδρομο Καλύβια - Κροκί. Ακολουθούμε τη δεξιά κατεύθυνση του δρόμου περνάμε το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και φτάνουμε στη διασταύρωση για Κωρύκειο. Μετά το Κωρύκειο συνεχίζουμε ευθεία το χωματόδρομο και καταλήγουμε στα Καλύβια Αράχοβας (Λιβάδι) στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που συνδέει την Αράχοβα με τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.Ο Παυσανίας αναφέρει πως η σπηλιά θεωρούνταν ιερή και ότι από εδώ ξεκινούσαν οι θυιάδες τις εξορμήσεις τους προς τις κορυφές του ρουμελιώτικου βουνού.
DELFOI-KORIKIOΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣΑπόσταση: 13,7χλμ
Χρόνος: 5:00΄
Συνολική κατεύθυνση πορείας: 50ο
Υψομετρική διαφορά ανάβασης: 970μ.
Χαμηλότερο σημείο: 550μ.
Ψηλότερο σημείο: 1370μ.
Πόσιμο νερό: Κροκί & Αγ. Τριάδα
Σήμανση: Μέχρι το Κροκί Ε4. Στην υπόλοιπη διαδρομή κόκκινο τετράγωνο και στην ανάβαση στο Κωρύκειο πορτοκαλί σημάδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου